ניהול סיכוני הלבנת הון ומימון טרור

הרגולציה בתחום איסור הלבנת הון ומימון טרור עברה מהפכה בעשור האחרון וכיום מהווה אחד מהרכיבים המרכזיים בניהול סיכוני הציות והרגולציה בקרב גופים פיננסיים/עסקיים.

ארגון ה- Financial Action Task Force) FATF)  הוא הארגון הבינלאומי הקובע את הסטנדרטים הבינלאומיים למאבק אפקטיבי בהלבנת הון ומימון טרור, ומוביל מגמה עולמית שעיקרה אימוץ גישה מבוססת סיכון.

גופים פיננסיים/עסקיים נדרשים להטמיע גישה מבוססת סיכון כחלק ממדיניות הציות שלהם בתחום איסור הלבנת הון ומימון טרור, לצורך ניהול אפקטיבי של סיכונים אילו.

על פי גישה זו, גופים פיננסיים/עסקיים נדרשים לזהות את סיכוני הלבנת הון ומימון טרור אליהם הם חשופים או עלולים להיחשף בעתיד ובהתאם ליישם אמצעים מפחיתי סיכון.

זיהוי ודירוג הסיכון הוא השלב הקריטי ביישום גישה מבוססת סיכון והוא נעשה בהתאם למערכת אינדיקטורים סדורה, המתייחסת, בין היתר, לגורמי סיכון הקשורים לסוג ואופי הלקוחות,  סוג ואופי השירותים, אופן הפצתם ואספקתם, מיקומם הגאוגרפי ועוד.

לאחר זיהוי ודירוג הסיכון, וכחלק מיישום גישה מבוססת סיכון, על הגוף הפיננסי/העסקי לכלול אמצעים מפחיתי סיכון במדיניות הציות שלו, הכוללים, בין היתר, גיבוש הליכי זיהוי והכרת לקוח, ניטור לקוחות ועסקאות, בקרות פנימיות, דיווחים לרשות לאיסור הלבנת הון, הדרכות מקצועיות והעלאת המודעות בקרב כלל עובדי הגוף הפיננסי/עסקי, והכל בהתאם לפרופיל הסיכון של הגוף הפיננסי/עסקי.

יישום גישה מבוססת סיכון מסייעת בקידום הכלה פיננסית, שכן גישה זו דוגלת בבחינת כל מקרה לגופו, להבדיל מפרקטיקות של נקיטת צעדים באופן גורף לגבי סקטורים או אוכלוסיות שלמות מבלי להתחשב ברמת הסיכון של הלקוח הספציפי.

יישום גישה זו מסייעת לגופים הפיננסיים/עסקיים לנהל בצורה אפקטיבית את הסיכונים הפוטנציאליים של הלבנת הון ומימון טרור אליהם הם חשופים ובכך מאפשרת גישה לשירותים פיננסיים/עסקיים למגוון סוגי הלקוחות.

 

הלבנת הון מתרחשת כשכסף שמקורו בעבירה מוטמע בפעילות של מערכת פיננסית לגיטימית. האם צריך שניים לטנגו כשמדובר על הלבנת הון? לא בהכרח. עצם העובדה שמערכת פיננסית לא יודעת שבאמצעותה מתבצעת פעילות הלבנת הון – לא פוטר אותה מאחריות. אז מה צריך לעשות כדי להבטיח שהארגון/עסק  שלך לא ייפול קורבן להלבנת הון, או לפעילות של מימון טרור?

 

האם הארגון שלך יכול להיות קורבן להלבנת הון או למימון טרור?

הלבנת הון היא תהליך שבו מוטמע רכוש שהופק בפעילות פלילית בתוך רכוש חוקי, באמצעות המערכת הפיננסית או בדרך אחרת, כך שלא יהיה ניתן בסופו של התהליך לזהות את מקור הרכוש, מיקומו, זהות בעלי הזכויות בו או הנהנים ממנו. אבל הארגון/עסק שלך הוא ארגון/עסק שומר חוק, שלא מעורב בשום פעילות פלילית, אז מה הבעיה?

 

מאז ימי אל קפונה, פרצה לתודעה העולמית ההכרה כי גם אזרחים שומרי חוק יכולים ליפול קורבן לצרכים, לרצונות ולשאיפות של עבריינים. הפושע המפורסם בתולדות אמריקה, נתפס, אחרי עשרות שנות פעילות בהן הוא הטיל אימה על רחובות ניו יורק, בגלל הדבר היחיד שאותו הוא לא הצליח להעלים מבלי להשאיר אחריו עקבות – כסף.

 

ההון הרב שבידי עברייני הפשיעה הכלכלית (מה שנכון גם בנוגע לפעילות טרור – פעילות לא חוקית ברוב המדינות בעולם), לצד החשש מפני חשיפה, הובילו את העבריינים ואת פעילי הטרור לחשוב על דרכים יצירתיות ומשוכללות להלבין את ההון שלהם – כך שיוכלו להשתמש בו מבלי להשאיר עקבות. 

 

מה החשיבות של ניהול דרגת הסיכון בעסק פיננסי?

הארגון/עסק שלך מנהל מערכת פיננסית, שדרכה/באמצעותה עוברים כספים ובאה במגע עם מערכות פיננסיות אחרות, ומכאן נובע סיכון מובנה ובלתי נמנע לפוטנציאל מעורבות בהלבנת הון ומימון פעילות טרור. ככל שהמאבק בהון השחור מתרחב, כך השיטות שנוקטים העבריינים הולכות ומשתכללות. כיום, מלביני הון מקימים תאגידים בינלאומיים העוסקים במגוון רחב של תחומים, בהם השקעות בנכסי נדל"ן, מיזמי סטארט – אפ ועוד. עם זאת, העסקים המועדפים על מלביני הון, היו ונשארו עסקים בהם מתבצעת תחלופה תדירה של כסף מזומן – כמו עסקים להמרת מטבע חוץ למשל. 

 

איך אפשר להעריך את הסיכון למעורבות בהלבנת הון?

הרשות לאיסור הלבנת הון ורשויות האכיפה והפיקוח השונות מפרסמות ומעדכנות מעת לעת רשימות טיפולוגיות ודגלים אדומים לעניין זיהוי פעילות הלבנת הון ומימון טרור. על בסיס רשימות אילו והנחיות נוספות של רשויות הפיקוח ניתן לגבש מתודולוגיה להערכת סיכוני הלבנת הון ומימון טרור בהתאמה לפעילות של הארגון/עסק שלך. הליך הערכת הסיכון להלבנת הון ומימון טרור הינו אבן דרך  משמעותית לגיבוש תוכנית עבודה לצורך ניהול סיכוני הלבנת הון ומימון טרור, אשר תיתן מענה לחשיפות איתן מתמודד ארגון/עסק שפועל בתחום הפיננסי.

 

כיצד עו"ד יכול לסייע בניהול סיכוני הלבנת הון

משרד עורכי דין לרגולציה פיננסית, עם ניסיון ומומחיות ייחודית בתחום איסור הלבנת הון ומימון טרור יודע ויכול לתת לך את המענה המקצועי הטוב ביותר, בכל הנוגע לשמירה על הארגון/עסק שלך מפני חשיפה לפעילות הלבנת הון ומימון טרור.

 

עורכת הדין ענבר לוי עזריאל, מומחית בניהול סיכוני הלבנת הון ומימון טרור, תגבש עבור העסק שלך תוכנית ציות ואכיפה שתסייע לו להימנע ככל שניתן מחשיפה לפעילות הלבנת הון ומימון טרור, ותכלול, בין היתר, הליכי "הכר את הלקוח" מוטי סיכון, הליכי ניטור ובקרה לאיתור פעילות חריגה , ותהליכים נוספים שיסייעו לך להגן על הארגון/עסק שלך מפני פעילות עבריינית או טרוריסטית.

 

עו"ד ענבר לוי-עזריאל הינה בעלת ניסיון עשיר של 20 שנים במגזר הפיננסי והציבורי בתחומי הציות והאכיפה, מומחית בייצוג לקוחות בהליכים אזרחיים, מנהליים ופליליים, הנוגעים לרגולציות פיננסיות ולהיבטי איסור הלבנת הון ומימון טרור.